In de gesprekken die de Rotterdam eHealth Agenda heeft met verschillende organisaties in de stad kwamen Rijndam Revalidatie en ErasmusMC met een praktische vraag: ‘wie zijn nu de meeste geschikte app bouwers waarop wij een beroep kunnen doen?’
De vraag bleek niet direct beantwoord te kunnen worden waarna besloten werd een ’App Challenge’ te organiseren.
De App Challenge werd gestart met het samenstellen van een ‘long list’ van bouwers die bekend waren bij Rijndam, ErasmusMC en de Rotterdam eHealth Agenda aangevuld met speurwerk via internet.
Naast het samenstellen van de longlist werden ook de specificaties van de gewenste app functionaliteit verder uitgeschreven zodat duidelijk was welke functies de app zou moeten vervullen.
Aan de hand van deze specificaties en een overzicht van aanvullende criteria, waaronder bedrijfsgrootte, klant portfolio, vestigingslocatie en meer, is in overleg een shortlist gemaakt van de organisaties waarvan verwacht wordt dat deze het beste passen bij de vraag.
Op maandag 15 oktober 2018 zijn de 5 geselecteerde partijen uitgenodigd bij Rijndam om hun verhaal te pitchen op basis van de vooraf gestuurde app functionaliteit.
Voor de pitches hadden Rijndam en ErasmusMC een gemêleerd gezelschap van 20 mensen uitgenodigd waaronder professionals, ICT-ers, cliënten, cliëntenraad, ondernemingsraad, staf, gemeente en onderzoekers.
Na een introductie door Peter van Bragt, manager afdeling R&D van Rijndam en gastheer, werden de 5 geselecteerde app bouwers uitgenodigd om de beurt hun verhaal te vertellen:
Tijdens en na de verschillende presentaties ontstonden interessante discussies over uiteenlopende onderwerpen waaronder schaalbaarheid, data uitwisseling, privacy, certificeringen (CE marketing, NEN 7510), functionaliteit, klantbehoefte, kosten, onderhoud, beheer en standaardisatie.
De App Challenge heeft interessante inzichten gegeven over de werkwijze van leveranciers én de vragen die opdrachtgevers zich moeten stellen voor het kiezen van de meest geschikte bouwer.
De App Challenge is geen wedstrijd en alle bouwers hadden ieder wel iets unieks in hun aanpak. Op korte termijn wordt er in klein comité vergaderd over de volgende stappen.
Een APP challenge blijkt een prima methode om de komen tot een selectie van preferred suppliers die, elk met hun eigen aanpak, geschikte kandidaten zijn voor de ontwikkeling van (medische) apps.
Een belangrijk leermoment voor de Rotterdam eHealth Agenda is dat het van belang is om als organisatie ook een ‘App strategie’ te hebben om te voorkomen dat er een wildgroei ontstaat aan losse app die niet passen binnen de richtlijnen en randvoorwaarden van de organisatie.
Met speciale dank aan Peter van Bragt (Rijndam), Erik Buursink (ErasmusMC/PinkRoccade), Marieke Jacobs (Rijndam), Erik Zwarter (ErasmusMC) en Hans Bussmann (ErasmusMC) voor de voorbereidingen en organisatie.
Wilt u zelf een App Challenge organiseren?
Neem contact met ons op: