Slimmer Zwanger

Slimmer Zwanger:

Initiatiefnemer en uitwerking door: ErasmusMC

Situatie:

Een gezonde levensstijl verhoogt de kans op een zwangerschap en op de geboorte van een gezonder kindje. Echter een gezonde levensstijl vraagt bewustwording, motivatie en begeleiding. Meer dan 80% van de bevolking heeft 1 of meerdere ongezonde voedings- en leefstijlgewoonten die van negatieve invloed zijn op de zwangerschap.

Ondanks alle wetenschappelijke bewijsvoering wordt hieraan nauwelijks aandacht besteed. De motivatie om gedrag positief te veranderen is het grootste in de periode rondom de zwangerschap, omdat daarmee de kans wordt vergroot op het krijgen van een gezond kind. Het coachingsprogramma in Slimmer Zwanger helpt vrouwen én mannen om hun leefstijl en voeding te verbeteren.

Met dit doel heeft afgelopen jaren de afdeling Verloskunde en Gynaecologie het ‘Gezond Zwanger Worden’ spreekuur en het web-based mHealth coachingsprogramma ‘Slimmer Zwanger’ geïmplementeerd in de patiëntenzorg. De haalbaarheid en (kosten)effectiviteit van beide zorginnovaties is inmiddels aangetoond.

Taak:

Samenwerking met andere organisaties die van deze kennis gebruikt kunnen maken bij, onder meer, de ontwikkeling van het digitaal Erasmus MC Lifecourse zorgplatform ‘Slimmer Gezond’ bestemd voor ondersteuning van voedings- en leefstijlzorg op-maat niet alleen in de preconceptie- en geboortezorg, maar ook bij cardiovasculaire ziekten en diabetes mellitus type 2.

Activiteiten:

De Rotterdam eHealth Agenda geeft Slimmer Zwanger een platform om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken van het coachingsprogramma. Daarnaast verbindt de Rotterdam eHealth Agenda Slimmer Zwanger met andere organisaties en platforms.

Resultaat:

Met deze zorginnovatie beoogt het Erasmus MC verder bij te dragen aan een betere gezondheid van huidige en toekomstige generaties tegen lagere kosten. De Rotterdam eHealth Agenda heeft contacten gelegd met andere bedrijven en organisaties om samenwerking te bewerkstelligen en naamsbekendheid

Contact:

Erasmus MC, Prof. dr Régine PM Steegers-Theunissen, e: r.steegers@erasmusmc.nl