HIS - Zo simpel kan het zijn

Zo simpel kan het zijn: productinnovatie in de wijkverpleging

Dit jaar werden 50 ambitieuze mensen in Rotterdam opgeleid tot zorginnovator tijdens de eerste edite van de Health Innovation School Rotterdam. De opleiding zelf moest door COVID-19 zelf ook flink geïnnoveerd worden.  Met een corona-proof hybride lesprogramma werd online en tijdens live bijeenkomsten theorie en praktijk bij elkaar gebracht om transitie, innovatie en vernieuwing in de zorg te versnellen. Tijdens de Health Innovation School Rotterdam zijn de deelnemers aan de slag gegaan met 10 ‘wicked problems’.

AED-punt voor verbandmiddelen

Iedereen die in de wijkverpleging werkt herkent het, een patiënt is gevallen en heeft een wondje maar je hebt geen spullen en alle winkels zijn gesloten. Wat doe je?

Mario Seymonson van Aafje had bij zijn aanmelding voor de HIS010 bedacht dat een soort AED-punt voor verbandmiddelen wel eens een geschikte oplossing zou kunnen zijn.
Tijdens de HIS010 kwam hij er met zijn team door gebruik te maken van Design Thinking achter dat wijkverpleegkundigen niet alleen behoefte hadden aan een basisset vepleegmiddelen maar ook dat er een grote behoefte is aan het meten van vitale functies.

“De patiënt geeft aan: Ik voel me niet lekker, ik voel me benauwd. Voor je de huisarts belt wil je toch eerst graag de saturatiewaardes meten. Daar gaat de huisarts je toch gelijk om vragen. Maar als je dan niet over de juiste meetapparatuur beschikt, dan kun je op die vraag geen antwoord geven en dat voelt niet goed.”

Met de toolkit die het team van de Health Innovation School bedacht kan de wijkverpleging met minimale financiele middelen en minimale ruimte in de tas de kwaliteit van zorg naar een hoger niveau tillen. Tijdig en met complete informatie laagdrempelig contact opnemen met de huisartsenpost. De metingen zijn al gedaan dus de huisarts hoeft daarvoor niet heen en weer te rijden. Dit levert tijdswinst op voor de huisartsenpost en de wijkverpleging wat resulteert in het sneller stellen van de juiste diagnose.

“Laat deze kit de organisatieonafhankelijke brug zijn tot betere samenwerking in onze prachtige regio, waar de naam op de muur van een zorgorganisatie er niet meer toe doeten wij allemaal collega’s zijn.” aldus Mario. “Wij hebben een organisatie nodig die ons commitment geeft voor het draaien van een pilot. Dit om de kit verder vorm te geven en de inhoud te beoordelen en eventueel wijzigen. Daarnaast zijn wij op zoek naar een partner die ons kan helpen mee te denken in de logistieke processen. Denk hierbij onder andere om de aanvulling van gebruikte artikelen in de kit.”

Meer uitleg over het project ‘Zo simpel kan het zijn’ in deze video:

 

De Health Innovation School Rotterdam is inmiddels al afgerond maar het werk van dit ambitieuze team niet. Mario Seymonson, Suk Miu Lee, Rick Steens, Kirsten Brummelhuis en Jacomijn Graat zetten nog steeds de schouders onder de realisatie van deze toolkit in Rotterdam. Als je kunt helpen stuur dan een mail naar zosimpelkanhetzijnin010@gmail.com

De Health Innovation School Rotterdam is een initiatief van  LSH010, Alles is Gezondheid, De Rotterdamse Zorg en Bureau Zorginnovatie en werd mede mogelijk gemaakt door Ploum Law,  ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Radboud UMC en Rabobank.

Meer informatie over de Health Innovation School vind je op www.healthinnovationschool.nl/rotterdam